65437730_10157532429222557_3354329948771844096_o (1)

Waardering geven en ontvangen doet je goed!

Herken je dat? Maar wat vinden we het toch moeilijk om het ook echt te doen. In dat woordje ‘echt’ zit hem ook een beetje de pijn. Mensen zijn zich vaak zo zelfbewust en bang dat het niet goed overkomt, dat ze het dan maar liever laten. Ze zijn bang dat het niet ‘echt’ klinkt en mensen het idee zouden kunnen krijgen dat er iets anders dan waardering achter zit.

Heb je het niet zelf eens meegemaakt, dat je nadat je waardering kreeg dacht: ‘Wat moeten ze van mij?’ Zo ben je dan natuurlijk ook al snel bang dat anderen dit dan ook van jou kunnen denken als jij waardering geeft. Anderzijds zie je dat mensen die waardering ontvangen het snel proberen af te doen of kleiner proberen te maken. Zo van ‘Nou ja, dat doet ieder mens toch? Dat is heel gewoon hoor.’ We zijn eigenlijk wel een beetje bang om onszelf echt te laten zien. Te laten zien hoe iets ons positief raakt en wij dit waarderen. Nu is het ook waar dat we niet zo’n handige manier van waardering geven hebben geleerd. Als je mensen met jouw waardering op een voetstuk zet voelen zij zich daar snel ongemakkelijk bij. Als je er op staat kan je er immers nog alleen maar van afvallen. Je weet zelf ook wel dat je gewoon mens bent en dus niet perfect. Dat laat zich dan niet lang op zich wachten en dus sta je dan maar liever niet op dat voetstuk. Maar wat als je het nu eens omdraait? Stel dat de waardering niet gaat over of de ander een goed mens is, maar over hoe jij wat de ander deed of zei waardeert. Dat komt heel anders over.

Kijk maar: ‘John, je bent een geweldige vent! Werkelijk een reus!’ of ‘John, ik ben zo blij dat je mij geholpen hebt. Dat was precies wat ik nodig had!’ Zie je, het eerste gaat alleen maar over John en zet hem op een voetstuk. Het tweede gaat vooral over hoe jij John waardeert, zet hem niet op een voetstuk maar geeft hem ‘echte’ waardering. Ik kan het je aanraden want zo wordt geven en ontvangen van waardering een plezier!