Hoe zeg je wat voor jou belangrijk is zonder steeds weer het verleden op te rakelen?
Waarom
Waarom halen mensen er altijd weer het verleden bij als hen iets in het heden dwarszit? Is je wel eens opgevallen dat dit het alleen maar erger maakt? Natuurlijk zijn er al eens eerder dingen gebeurd. Maar wat heb je daarmee gedaan? Als je dat toen al hebt besproken, kom je er dan nu weer op terug omdat het een herhaling is? Of heb je er toen niets van gezegd om de ‘harmonie’ te bewaren, maar wordt het je nu toch echt te bont?
Elkaar echt horen
In mediations kom ik deze situatie vaak tegen. Het kan er op lijken alsof mensen alsnog hun gelijk willen halen en daarom met behulp van voorbeelden uit het verleden proberen te bewijzen dat dit zo is. Ik denk echter dat wat er onder schuilgaat de onuitgesproken pijn is die tot op dat moment niet gezien is of gehoord.
We zien en luisteren niet altijd echt naar elkaars pijn omdat we vaak al bezig zijn met te verwerken hoe het ons raakt op het moment dat het tegen ons wordt gezegd. Willen we elkaar echt horen dan kan het noodzakelijk zijn dat we daar ook de voorwaarden voor scheppen. Is het de juiste plek en tijd om echt naar elkaar te luisteren? Hoe weet je dat je elkaar goed begrepen hebt? In mediations maken we daar afspraken over. Je hoeft echter geen mediator te zijn om in een gesprek een positieve invloed uit te oefenen.
Positieve invloed
Als je echt gehoord wilt worden kun je dit maar beter gelijk duidelijk maken. Zeg bijvoorbeeld: ‘Dit onderwerp is erg belangrijk voor mij en ik wil graag dat je mij goed begrijpt. Wanneer is voor jou een goed moment om hier samen over te praten? En in het gesprek zelf: ‘Ik weet niet zeker of wat ik zeg goed overkomt. zou je mij willen vertellen wat jij nu uit mijn woorden begrijpt?’
Als de ander over ‘oude koeien’ begint kun je het gesprek bijsturen zodat het weer over het heden gaat. Bijvoorbeeld zo: ‘En raakt wat er toen gebeurde je vandaag nog en is het belangrijk dat mensen begrijpen hoe het jou verandert heeft? Klopt dat?’ Je geeft in eigen woorden terug waar jij denkt dat het voor de ander in de kern vandaag om gaat. Je laat dit door een vraag(teken) volgen zodat duidelijk is dat je probeert je in de ander in te leven.
Oude koeien
Je hebt geen oude koeien nodig om elkaar te vertellen wat je voelt en nodig hebt omdat dit altijd over het heden gaat. Behoeften leven altijd in het heden. Onvervulde behoeften uit het verleden kun je niet alsnog in het heden vervullen, tenzij het ook vandaag nog een behoefte is. Onvervulde behoeften uit het verleden moeten een plaats krijgen. Dit kan alleen als je accepteert dat ze niet meer vervuld kunnen worden. Alleen dan kun je het verdriet gaan verwerken. Oude koeien uit de sloot halen werkt dus niet als het gaat om de ‘feedback’ die je elkaar wilt geven. Dit eindigt meestal in boosheid en verwijten maken. Over het verleden praten zodat je het kunt verwerken heeft een heel ander doel maar vraagt dan wel dat je de voorwaarden voor zo’n gesprek creëert.