nieuws

Prestatie of resultaat? – Wat waardeer jij?

In een maatschappij die vooral op resultaat is georiënteerd, is het makkelijk om te vergeten dat hier een inspanning aan voorafgaat. Er lijkt daardoor vooral waardering voor mensen te zijn die dit resultaat weten te behalen.

Er kan er maar 1 de winnaar zijn
Hierdoor kan een beeld ontstaan dat je alleen succesvol bent als je tot die groep mensen behoort die het gewenste resultaat weten te behalen. Een dergelijk beeld kan demotiverend voor anderen werken (Het verschil tussen de snelle jongens en de slakken.). Bij een race is er namelijk maar 1 winnaar en zijn er vele verliezers. Waarom zou je beginnen als je toch niet kunt winnen of de kans maar gering is?

Een reis begint met ..
Is de werkelijkheid echter niet dat een lange reis met de eerste stap begint? Heb je enig idee hoeveel mensen er wel niet zijn die pas op latere leeftijd hun doel bereikten. In de vorige nieuwsbrief schreef ik over J.K. Rowling, de auteur van de Harry Potter boeken. Zij is voor mij daar een goed voorbeeld van. Maar zo is er ook de mode ontwerpster Vera Wang, de zangeres Susan Boyle en vele anderen.

De 1/1/1 strategie
Het gaat er mij hierbij niet om dat je beroemd wordt, maar om het proces van prestaties dat tot het resultaat leidt. Als je iedere dag jezelf 1% inzet, 1 actie onderneemt, jezelf (als was het maar) 1 minuut inspant om aan je gezondheid te werken, je relaties en de manier waarop je anderen behandelt te verbeteren, je creativiteit te vergroten, en je wanhoop in dankbaarheid om te zetten, dan zal uiteindelijk een geweldig mens het resultaat zijn. Dit wordt ook wel de 1/1/1 strategie genoemd.

De focus op resultaat
Als je alleen naar resultaat kijkt, dan zul je op weg naar je doel vele keren falen en mogelijk ontmoedigd raken. Als “fouten” in de weg staan aan het behalen van het resultaat, en er volgt een negatieve reactie, dan wordt het moeilijk om van fouten te leren.

Prestatie als bouwsteen
Kijk je echter naar prestatie, dan zul je zien dat vergissingen bouwstenen zijn, dat het steeds beter gaat en je doel dichterbij komt. Door het ervaren van positieve emoties voelen mensen zich veilig en vrij om te experimenteren, waardoor ze hun horizon verbreden, nieuwe kennis opdoen, andere vaardigheden leren – kortom, zich verder ontwikkelen. Via die weg kunnen kortdurende positieve ervaringen resulteren in bevlogenheid, dat meer als een stabiele gemoedstoestand wordt gezien (Schaufeli & Van Rhenen, 2006).

Groei waarderen bevordert resultaat
Heel concreet gaat het om het uitspreken van waardering en tijd nemen voor een goed gesprek met elkaar. Het lijkt simpel, maar mensen vinden het toch vaak lastig dit op een goede positieve manier te doen. Door middel van het trainen van dit gedrag kunnen al snel resultaten worden bereikt. Als mensen hun waardering uitspreken, versterkt dat het optimisme van mensen, waardoor het stellen en behalen van doelen zal worden bevorderd. Hiermee vergroot je de kans op daadwerkelijke resultaten

Waar kies jij voor?
Dus vraag je eens af in jouw relaties met je kinderen, je partner, je collega’s, je ondergeschikten: Wat waardeer jij: prestatie of resultaat?

Mocht je tot de conclusie komen dat je vooral het resultaat waardeert, wat is dan de consequentie daarvan? Hoe beïnvloedt dit de relatie die je hebt?

Probeer het vanaf nu eens anders en kijk wat er gebeurt: Waardeer de prestatie en laat dit anderen ook weten.

“A journey of a thousand miles begins with a single step. – Lao-tzu”