Firefox 3

De beste stap die je kunt maken …

De beste stap die je kunt maken is niet te groot en niet te klein. Ik heb het over persoonlijke ontwikkeling en groei maar het zou natuurlijk ook voor andere zaken kunnen gelden. Willen we verder komen dan we nu zijn, dan is een volgende stap noodzakelijk. Daarmee creëren we gelijk een spanningsveld. Groei en ontwikkeling heeft enerzijds iets avontuurlijks en uitdagends. Anderzijds verlaten we daarmee onze comfort zone en gaan we iets doen wat we nog niet goed kennen of vaardig in zijn. Daarom is de beste stap die je kunt maken niet te groot en niet te klein, maar wel een stap vooruit. Is de stap te groot en mislukt wat je wilt bereiken, dan denk je makkelijk dat het ook in de toekomst niet zal lukken en geef je het sneller op. Is de stap te klein, dan is het resultaat te gering om echt vooruitgang te boeken en zou je tot de conclusie kunnen komen dat je het net zo goed kunt laten. Groei en ontwikkeling heeft dus een spanningsveld nodig dat precies voldoende is. Niet te groot en niet te klein.

Maar hoe groot maak jij dan de volgende stap? Hoe bepaal je dat? Waar zoek je naar?

Richting
In de eerste plaats denk ik dat het belangrijk is om te bepalen waar je nu staat en waarom je een volgende stap zou willen maken. Als je niet weet wat je wilt bereiken wordt het natuurlijk heel moeilijk om een koers te bepalen. Dus waar doe je het voor? Welke behoefte vult het in? Pas als je die vraag voor jezelf beantwoordt heb je duidelijkheid en zul je ook vanuit jezelf gemotiveerd blijven.

Afstand
In de tweede plaats is het zaak te bepalen hoe je het best je doel kunt bereiken. “Een reis van 1000 mijlen begint met een enkele stap,” zei Lao Tzu. Er zitten voor mij meerdere boodschappen in deze uitspraak. Het is belangrijk dat je begint en een eerste stap zet. Blijf je staan omdat je denkt dat het doel onbereikbaar is, dan zul je zeker niet verder komen. De gedachte zelf werkt al verlammend. Een eerste stap zetten betekent daarentegen gelijk al je horizon vergroten. Daarmee is ook een eerste stap al heel nuttig.
Een stap hoeft ook niet dramatisch groot te zijn. Steeds opnieuw een spagaat maken kan weliswaar bewondering van anderen opleveren, maar hoe lang hou je het vol? Maak de stap doenbaar. Ben je van plan de Camino naar Santiago de Compostela te gaan wandelen, dan doe dit waarschijnlijk niet in 1 ruk maar plan je een aantal uren wandelen per dag met een aantal overnachtingen in. Per dag maakt het dit doenbaar maar gelet op de investering in het aantal dagen en de totale afstand een uitdaging. Je kunt op het internet ook eens kijken naar SMART en SMARTER doelen. Dit zijn acroniemen waarbij iedere letter in het woord staat voor een element dat je helpt om een vaag doel specifieker en bereikbaar te maken.

Emotionele afstand
Lastiger is het als het gaat om het verschil tussen fysieke/feitelijke afstand en de emotionele afstand die je gaat overbruggen. Hierboven zagen we al dat enkel de gedachte “Ik kan het niet.” verlammend kan werken. Is het niet zo dat hoe jij je ergens bij voelt sterk kan bepalen of je iets wel of niet gaat doen? Ook al is de feitelijke eerste stap niet eens zo groot, dan toch kan hoe je je voelt je tegenhouden. Je gevoelens leren begrijpen is daarom essentieel. Je gevoelens vertellen je namelijk iets over wat je denkt, gelooft, hoe je de wereld ziet, wat je nodig hebt en wat je eerder hebt meegemaakt. Pas als je kunt duiden waar je gevoel vandaan komt kun je bepalen wat het je vertelt en of het van waarde is voor de stap die je gaat zetten. Je gevoelens zijn immers gebaseerd op het heden en verleden, maar de stap die je gaat zetten brengt je naar de toekomst. De toekomst kunnen we niet weten en is daarmee altijd onzeker. Ons gevoel komt daarom vooral voort uit een projectie die we zelf maken mede gebaseerd op informatie uit het verleden. De vraag of dit in de toekomst ook zo zal zijn is daarom terecht.

Het onderzoek van Carol Dweck laat zien hoe bepalend dit kan zijn voor wat we gaan bereiken in het leven. Het heeft alles te maken met of en hoe je in jezelf gelooft, de instelling die je hebt. Zij noemt dit de ‘mindset’ die je aanneemt.
De mindset wordt grotendeels bepaald door onbewuste overtuigingen. Deze zijn sturend in emoties en gedrag. Als je je meer bewust van deze overtuigingen kunt maken, ontstaat er ruimte om deze te veranderen. Mensen met een fixed mindset (een vaste overtuiging) neigen te geloven dat hun talenten en capaciteiten vastliggen en moeilijk te ontwikkelen zijn. Zij zoeken bevestiging en richten zich op positief resultaat om hun capaciteiten te bewijzen en intelligent over te komen. Ze gaan daarbij uitdagingen uit de weg en haken al snel af als iets tegenzit. Als iets niet snel tot succes leidt, is voor hen de conclusie dat ze daar blijkbaar geen aanleg voor hebben.

Mensen met een growth mindset daarentegen gaan ervan uit dat hun capaciteiten te ontwikkelen zijn. Zij nemen van uitdagingen aan, zijn niet bang om te falen, zijn flexibeler en hebben daarmee een grotere sociale intelligentie. Dit geeft volgens Dweck een veel productievere instelling die tot meer succes en voldoening leidt.” 
Carol S. Dweck – Mindset, de weg naar een succesvol leven ISBN10 9088502056, ISBN13 9789088502057

Zo zie je hoe belangrijk bewustzijn, emotionele rek en durf is als het gaat om het zetten van de eerste stap. Je bewust worden wat je motiveert helpt je die eerste stap te zetten. Als je bewust bent van de behoefte die dit vervult zal dit zeker makkelijker gaan.