Training overzicht
training8

Drama- en winnaarsdriehoek in de mediation

Elkaar steeds weer in de haren vliegen en geen stap verder komen, ken je dat? Niet alleen in je eigen familie maar ook op het werk als advocaat of mediator kun je dit tegenkomen. Als buitenstaander kijk je wellicht met enige verbazing als je mensen ruzie ziet maken. Het lijkt dat ze steeds opnieuw dezelfde stappen zetten om hun gelijk te halen of zich te verdedigen. En je vraagt je af waarom, want het is pijnlijk voor iedereen. Hoe komt het toch dat als niemand dit werkelijk wil het toch zo moeilijk is om je er aan te onttrekken? Als je er bij betrokken raakt lijkt het wel of je er in gezogen wordt. Deze dynamiek die ik hier beschrijf wordt de Dramadriehoek genoemd en bestaat uit de rol van de Aanklager, het Slachtoffer en de Redder. Tijdens deze training combineren we de inzichten van Verbindende Communicatie en de dramadriehoek om zo in de Winnaarsdriehoek te komen.

De Dramadriehoek is een model voor communicatie en samenwerking bedacht door Stephen Karpman. Het model wordt gebruikt in de Transactionele Analyse om duidelijk te maken wanneer en waardoor communicatie stagneert. De dramadriehoek laat zien wat er gebeurt als mensen miscommuniceren of als relaties ontsporen. Verbindende Communicatie helpt om de juiste positie in te nemen en zo relaties te herstellen. Zo kom je daardoor samen in de Winnaarsdriehoek. Je gaat daarom ook met de situaties uit de eigen praktijk of je eigen leven aan de slag.

In deze dagtraining (effectieve tijdsbelasting 6 uur) gebruiken we o.m. het model van de Dramadriehoek om te begrijpen wat er gebeurt. Als je eenmaal in de gaten hebt hoe het werkt heb je weer keus. Je hoeft er niet bij betrokken te raken of er in gezogen te worden. Sterker nog, je kunt leren om de hele situatie (voor partijen) om te buigen van een woordenwisseling naar een begripvolle dialoog waar iedereen beter van wordt: de Winnaarsdriehoek.

Met de vaardigheden die je hier leert:

– word je weer baas over je eigen emoties;

– ga je anderen beter begrijpen;

– ben je beter in staat om op lastige situaties in te spelen;

– verander je conflict in verbinding;

– word je effectiever in je communicatie;

– functioneer je beter thuis en op je werk en gaat je stress omlaag;

– bereik je meer voor partijen!

Deze training is geaccrediteerd door vFAS (vaardigheidspunten) en MfN (Cat 1A) voor advocaten en mediators en  KIWA voor schuldhulpverleners (6 PE vaardigheidspunten). Deelnemers kunnen met het certificaat van deelname zelf ook bij de NOvA vaardigheids PE punten aanvragen.

Workshops die niet op de lopende agenda staan worden op aanvraag voor groepen gegeven.

Kosten

€ 475,- (inclusief handleiding, koffie en thee en lunch).

Deze training is vrijgesteld van BTW.

Training / Workshop data

* Tenzij anders aangegeven is de tijd van 10 – 17 uur.

  • 22 mrt

    Dramadriehoek in de mediation

    Utrecht

    10-17 uur, Utrecht